به گزارش روابط عمومی اداره تبلیغات اسلامی شهرستان رودان در گفتگو با دکتر سید محمد سعید شجاعی کارشناس دفتر امور سیاسی، اجتماعی و انتخابات فرمانداری شهرستان رودان درباره ضرورت و راهکارهای بازسازی ساختار فرهنگ و رسانه
به عنوان نخستین پرسش به نظر شما جایگاه مردم در نظام حکمرانی مطلوب فرهنگ چیست؟
امروزه نظام حکومتی مردمسالار به طور کلی در همه دنیا مطلوب مردمان است و در کشور ما نیز با پشتوانه مردمی و بر بنیاد آموزه های دین مبین اسلام و فرهنگ ایران حکومت مردمسالار دینی بر قرار شده است از این رو جمهوریت و مردم یکی از ستونهای اصلی جمهوری اسلامی هستند، بنابرین طبیعتا جایگاه اساسی و نقش محوری را مردم دارند.لذا در خصوص مباحث فرهنگی نیز بایستی توجه نمود که آیا صرفا بهبود زندگی معنوی و اوضاع فرهنگی جامعه منظور است یا شیوه های زندگی و مواریث فرهنگی آنان را نیز باید به رسمیت شناخت. بدینسان باید بین رویکردهای گوناگون به مدیریت فرهنگی جامعه تفکیک قائل شد. در نظام حکمرانی مطلوب فرهنگ اگر مردم را به چشم مصرف کننده و بازار نگاه نکرده و مبنا بر این قرار نگرفته باشد لزوما باید یک نقش تربیتی و تعلیمی برای آن در نظر گرفت و باید فرهنگ جامعه یا سیاست و زندگی مردم را تعالی بخشید و ارتقاء داد در این صورت به چشم یک نظام بازار و عرضه و تقاضا نباید به آن نگاه کرد و حتما باید محصولاتی را فراهم و تولید یا سیاستهایی را تدوین کرد که در در این راستا قرار داشته باشد.
۲_نخبگان،فعالان فرهنگی و مسئولین چه وظایفی در بازسازی ساختار فرهنگ و رسانه دارند؟
اینها یک وظیفه مشخص یکسان و همتراز ندارند، اساسا ” مسول کسی است که در یک نظام حکمرانی وظیفه اجرای سیاست ها و اداره امور را بر عهده دارد و در قبال اجرای درست آن مسئولیت قانونی دارد در حالیکه یک فعال فرهنگی ممکن است منتقد سیاست فرهنگی خاصی بوذه و یا به نحوه ی سیاست گزاری و اجرای آن نقدی داشته باشد بنابرین با اصناف گوناگونی مواجه هستیم که نقش، کارکرد و وظیفه یکسانی ندارند. از این رو جهت بازسازی ساختار فرهنگی و توسعه فرهنگی جامعه حتما نیازمند یک اجماع نظر در میان نخبگان هستیم و در این اجماع فرهنگی بایستی از دیدگاه های اساتید حوزه و دانشگاه و صاحب نظران استفاده نمود و روی یک سری از اصول به همگرایی و توافق رسیده و سپس سیاستها را تدوین کنیم.
به عنوان آخرین پرسش به نظر جنابعالی مهمترین اصل و سیاست در حکمرانی فرهنگی چیست؟
فرهنگ مانند سیاست و اقتصاد بخشی از نظام مطلوب حکمرانی محسوب می شود، و همانظور که به آن موارد می پردازید طبیعتا به فرهنگ هم باید پرداخت. اما نگاه به فرهنگ از دیدگاه حکمرانی گاهی اوقات با برخی از اشکال و قسمت هایی از ساختار فرهنگی در تعارض قرار می گیرد، به این دلیل که فرهنگ کلیتی است که بسیاری از رفتارها و نگرش های مردمان در سایر حوزه های جامعه را شکل داده و بر آنها تأثیر می گذارد. همه نظامهای اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و تعلیم و تربیت بر آمده فرهنگ بوده و در آن ریشه دارند در واقع در این نگاه فرهنگ اصل می شود و فرهنگ است که این مسائل را شکل می دهد و نه بلعکس . لذا به نظر من نمی توان گفت مهمترین اصل در حکمرانی فرهنگی چیست بلکه همه جوانب را باید در نظر داشت. دیدگاه بازسازی فرهنگی حتما باید کلان نگر باشد و بکوشد شیوه های گوناگون حیات در جامعه و سلیقه های متفاوت را در نظر داشته باشد. تجربه تاریخی نشان می دهد که تنگ نظری در تدوین و شکل دهی به نظامهای فرهنگی شکست می خورد.
ثبت دیدگاه