حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

پنجشنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳ Thursday, 21 November , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 2980×
لزوم توجه بيشتر مسئولان فرهنگي به امور بانوان
۱۱ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۵۹
شناسه : 840
بازدید 186
19
معصومه هوشمند کارشناس امور بانوان اداره کل تبلیغات اسلامی هرمزگان گفتگو با معصومه هوشمند كارشناس فرهنگي امور بانوان اداره‌كل تبليغات اسلامي استان هرمزگان
ارسال توسط :
پ
پ

استان هرمزگان به‌عنوان يكي از سه استان برتر در زمينه جمعيت بانوان فرهيخته در كشور از سوي گروه ويژه بانوان سازمان تبليغات اسلامي انتخاب شد. در همين راستا گفتگويي با كارشناس امور فرهنگي بانوان اداره كل تبليغات اسلامي استان هرمزگان انجام داديم.

وي از سال 79 در قسمت فرهنگي مشغول به كار شده و در پست كارشناس امور فرهنگي بانوان از سال84 به طور رسمي مشغول به خدمت است. وي از سال 1384 در كليه تشكلهاي امور فرهنگي بانوان به عنوان دبير و در جمعيت بانوان فرهيخته از سال 88 با دريافت آئين‌نامه ابلاغي از سازمان تبليغات اسلامي به‌عنوان دبير جمعيت معرفي شد.

 

-حيطه فعاليت‌هاي اجرايي شما در گروه ويژه بانوان استان هرمزگان چيست؟

مطالعه و بررسي مسائل فرهنگي و اجتماعي بانوان و همكاري با سازمانها و نهادهاي مختلف در زمينه ارتقاء سطح فرهنگ بانوان مهمترين بخش فعاليت اين گروا است و با همكاري با سازمانها و نهادهاي مختلف در زمينه ارتقاي سطح فرهنگي بانوان استان پيگيري‌هايي در حال انجام است كه اهم آن‌ها، شناساندن حضرت فاطمه زهرا(س) به عنوان يك الگوي بي بديل به بانوان استان مي‌باشد. همچنين معرفي و تجليل از بانوان فعال در عرصه فرهنگ دين در استان با هماهنگي معاونت امور فرهنگي و شركت و حضور فعال در جلسات و سمينارهاي مربوطه براي تهيه و تنظيم گزارشات لازم جهت ارائه به معاونت فرهنگي سازمان تبليغات اسلامي، مدير‌كل استان و مركز است.

 

 -چه ميزان از فعاليتهايي كه انجام مي دهيد با شرح وظايف شما مطابقت دارد؟ و شما به عنوان يك مسئول فرهنگي چه‌ميزان از روند اجرايي فعاليتها رضايت داريد؟

تقريبا اكثر فعاليتهايي كه در زمينه فعاليت‌هاي فرهنگي و ديني بانوان در استان انجام مي‌شود در همين راستا يعني مطابق با شرح وظايف سازماني و ابلاغيه ارسالي از گروه برنامه‌ريزي ويژه بانوان معاونت امور فرهنگي و تبليغ سازمان تبليغات اسلامي مي‌باشد. البته در زمينه هاي اعزام مبلغه، شناسايي و ساماندهي مداحان خواهر، برگزاري جلسات و نشستهاي جمعيت بانوان فرهيخته استان، همكاري در برگزاري دوره‌هاي آموزشي مبلغات و …. و همچنين برگزاري همايشها، گردهمايي‌ها و نيزهمكاري و فعاليت داريم. و در خصوص رضايت از روند اجراي برنامه‌ها بايد بگويم كه با وجود برخي از كمي‌ها و كاستي‌هايي كه چه به لحاظ بودجه عملياتي و چه امكانات و ديگر موارد كه با آن‌ها مواجهه هستيم، روند اجرايي فعاليت‌هاي جمعيت بانوان فرهيخته و فعال استان را مثبت ارزيابي مي‌كنم و اميد مي‌رود كه با حمايت مسئولان و نگاه ويژه آن‌ها به بخش بانوان اين روند در آينده بهتر خواهد شد و ما نتيجه آن را در نسل بعد مشاهده خواهيم كرد.

 

-با توجه به اينكه حوزه بانوان يكي از مباحث مهم در تبليغ دين و فرهنگ اسلامي است، هدف از برگزاري نشست‌هاي تخصصي جمعيت بانوان فرهيخته را توضيح دهيد؟ و بفرماييد فعاليت‌هاي گروه بانوان چه تاثيري در فرهنگ سازي و ارتقاء سطح دانسته‌هاي ديني بانوان استان دارد؟

هدف از برگزاري نشست‌هاي تخصصي جمعيت بانوان فرهيخته استان هرمزگان را مي‌توان ارتقاء سطح آگاهي، بينش و توانايي‌هاي گروه زنان و همچنين هم انديشي و ارائه راهكارهاي مناسب جهت مسائل و موضوعات جديد مبتلا به حوزه بانوان دانست. البته نبايد از نظر دور داشت كه جمعيت بانوان فرهيخته استان با توجه به تاثير گذاري فوق العاده زياد بر روي كودكان و نوجوانان و ساير اقشار جامعه مي توانند نقش بسيار مهمي در پيشبرد اهداف فرهنگي و اجتماعي جامعه و انقلاب اسلامي ايفا كنند. همچنين با توجه به اينكه بانوان شركت كننده در اين جمعيت در گستره وسيعي از بانوان استان تاثير گذار مي‌باشند، بنابراين هرگونه ارتقاء سطح دانش، تجربه و بينش آنها در اثر هم انديشي‌ها، گفتمانها و ساير برنامه‌ها مي تواند اثر بسيار زياد و مستقيمي بر قشر عمده اي از بانوان استان در ميان اقشار مختلف بگذارد. حال هر‌چه اين اين فعاليت‌ها فرهنگي‌تر و ديني باشد به همان ميزان تاثيرات بيشتري بر افكار و رفتار بانوان استان در ارتقاء دانسته‌هاي ديني و رفتار‌هاي مذهبي و حتي نوع پوشش و حجاب آنان دارد.

 

-با توجه به اهميت مردم به آموزه هاي ديني اسلام و توجه ويژه مسئولين فرهنگي به ترويج فرهنگ عفاف و حجاب، بفرماييد استقبال بانوان استان از طرح‌ها و فعاليت هاي شما به چه صورت بوده است؟ و آيا در اين زمينه همكاري‌ هاي لازم را انجام دهند؟

در جواب به اين سوال بايد اين نكته را يادآوري كنم كه طي سالهاي پس از انقلاب اسلامي ايران و به خصوص سالهاي اخير بهتر است بگويم دهه اخير، در كليه امور فرهنگي و مهمتر از همه در بحث بسيار مهم، اثر گذار و زير بنايي عفاف و حجاب بانوان دستگاههاي فرهنگي ما دچار نوعي انفعال و اقدامات موازي و بعضا خلاف جهت هم شده‌اند. يا به تعبير ديگر مي‌توان گفت اقدامات دفاعي را در برابر تهاجمات فرهنگهاي وارداتي بخصوص غرب پيش گرغته‌اند. البته به نظر مي رسد با توجه به اهميت موضوع عفاف و حجاب و فرمايشات مقام معظم رهبري(مد ظله العالي) و مراجع عظام تقليد حركتهاي خوبي آغاز گرديده است. هم چنين با توجه به روشنگريهاي رهبر انقلاب اسلامي و فعاليت هاي اخير دستگاه‌هاي فرهنگي كشور بخصوص سازمان تبليغات اسلامي و گروه برنامه‌ريزي ويژه بانوان معاونت فرهنگي، سطح آگاهيهاي مردم به رفتار‌هاي متناسب ديني و پذيرش فرهنگ اسلام ناب به مرحله قابل قبولي رسيده است. البته لازم به ذكر است در اين استان از يك سو فرهنگ بومي و دست نخورده سنتي مردم امكان فعاليت و كار را آسانتر كرده، اما از طرف ديگر مهاجرپذيري استان و ورود اقشار مختلف با فرهنگها و قوميتهاي مختلف خطراتي را متوجه فرهنگ استان هرمزگان به خصوص در زمينه حجاب و عفاف كرده است كه مي طلبد كليه نهاد‌هاي فرهنگي و تاثيرگذار با برنامه ريزي و ارائه يك نقشه راه در اين زمينه به فعاليت بپردازند كه در حال حاضر به نظر مي رسد تا رسيدن به نقطه مطلوب فاصله زيادي است.

 

-نحوه اعزام مبلغه به مناسبتهاي مختلف ملي و مذهبي به چه صورت است؟ و اگر در اين زمينه آماري موجود است، بيان كنيد؟

اعزام مبلغات و مداح با توجه به درخواستها و نيازهاي مردم و همچنين وجود مبلغه‌هاي موجود برنامه‌ريزي مي‌شود. البته به نظر مي‌رسد شيوه صحيح، شناسايي گروههاي هدف و اعزام مبلغات با توانايي ويژه جهت بر طرف نمودن نيازهاي گروههاي هدف باشد. اما از يك طرف شناسايي هاي دقيق و گروه بندي و از طرف ديگر كمبود شديد مبلغات با توانايي هاي مورد نظر محسوس مي‌باشد. مبلغه‌هاي اعزامي گفتمان‌ها ديني و نشست‌هاي متعددي در حسينيه‌ها، مدارس و مساجد با موضوعات مختلف از جمله ترسيم سيماي کربلا، فرهنگ عفاف و حجاب، نحله‌هاي انحرافي، خانواده، ازدواج جوانان، همت و تلاش مضاعف، آسيب‌هاي اجتماعي و تهاجم فرهنگي دارند و همچنين با توجه به عظمت مصيبتي که هر ساله با طلوع ماه محرم در انتظار دل شيعه است بايد قبل از رويت هلال ماه غم، با قلب و روح و فکر و جسمي آماده به استقبال آن با اعزام مبلغات به مراسم‌هاي عزاداري برويم.

 

 -تلفيق فعاليتهاي سنتي و مدرن فرهنگي و ديني را در زمينه‌هاي مختلف به ويژه موضوع عفاف و حجاب در برنامه‌ريزي هاي خود با چه روش‌هايي انجام مي‌دهيد؟ در صورت اجراي چنين فعاليت‌‌هايي بازخورد آن را در سطح استان چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟ در اين زمينه از چه شيوه هايي بهره مي بريد؟ و بگوييد كه چرا شيوه هاي سنتي هنوز تاثير گذاري خود را دارد؟

بسيار بديهي است كه در جامعه امروزي و با توجه به پيشرفت سريع تكنولوژي تكيه بر روشهاي سنتي قبلي بسيار هزينه بر و باعث عقب ماندن از تحولات و تطورات جامعه مي گردد. بنابراين مي بايست در جامعه امروزي انديشه هاي ناب و غير قابل انكار فرهنگ اسلامي با زبان روز و استفاده از تكنولوژي هاي در اختيار مردم دين‌مدار جوامع اسلامي قرار گيرد و همانطور كه تاكنون مشاهده شده است، برنامه‌هاي به روز و از اين قبيل كه همراه هم فرهنگي و ديني بوده است البته با استفاده از امكانات روز، مورد استقبال مردم قرار گرفته است. به هر ميزان كه در اين زمينه كوتاهي و قصور صورت گيرد جبران مافات بسيار و شايد دست نيافتني باشد. بنابر اين اساس ما سعي نموده ايم برنامه هاي خود را با توجه به تكنولوژي و امكانات روز به جوانان و اقشار هدف جامعه عرضه نمائيم و به نظر مي‌رسد با استقبال بسيار خوبي مواجه شده است. از جمله برگزاري مسابقه اينترنتي حجاب در كلام مطهر، فراخوان اينترنتي مقالات با موضوعات مختلف حجاب و عفاف، ازدواج جوانان، آسيب‌هاي اجتماعي و ….و همچنين برگزاري نمايشگاه مد و پوشش اسلامي و برگزاري كارگاه آموزشي خلاقيت ويژه جمعيت بانوان فرهيخته استان هرمزگان كه با استقبال خوب قشر جوان مواجه شده است. همچنين بايد بگويم از جمله مهمترين شيوه هاي سنتي كه در حال حاضر در استان هرمزگان انجام مي‌گيرد مي‌توان به مشاوره‌هاي حضوري، برگزاري مراسمات ملي و مذهبي، همايشها و گردهمايي ها، اعزام مبلغات و… همچنين در زمينه‌هاي اجراي برنامه‌هاي مدرن به مقاله نويسي از طريق سايت، مسابقات وبلاگ نويسي، ارسال پيامك، نمايشگاههاي مد و حجاب اسلامي اشاره كرد. و با توجه به اينكه هنوز بيشتر بافت جمعيتي استان سنتي مي‌باشند و همچنين تاثير بعضي از شيوه‌هاي سنتي از جمله شيوه هاي چهره به چهره هنوز در همه دنيا مورد قبول و پذيرش مردم مي‌باشد.

 

 -چه پيشنهادهايي براي بهتر شدن فعاليت‌هاي جمعيت بانوان فرهيخته استان و جايگاه پستي خود داريد؟ و موفق‌ترين طرح شما در سال‌هاي اخير چه بوده است؟

براي جمعيت بانوان فرهيخته استان هرمزگان بايد برنامه‌هاي هم انديشي بيشتر و متنوع تر با رويكرد آموزشي و همچنين امكان ايجاد جلسات مشترك با بانوان فرهيخته ديگر استانها جهت استفاده از تجارب يكديگر و ارتباط بيشتر با نهاد‌هاي تصميم ساز مانند اداره كل ارشاد اسلامي، دفتر امور بانوان و خانواده استانداري و ديگر نهادهايي در اين راستا كمك بيشتري به فعال شدن و رسيدن به اهداف مورد نظر مي كنند. البته نبايد اين نكته را از نظر دور داشت كه در جهت اين كار بايد دوره هاي آموزشي به صورت متمركز و غير متمركز از سوي مركز برگزار گردد و هم چنين با برگزاري جلسات مختلف به صورت كشوري يا منطقه اي امكان تبادل تجربيات فراهم و با برنامه‌ريزي مناسب در صورت امكان از ظرفيت افراد جهت هم افزايي نيروها استفاده كرد.

 

 -چه خلاقيتها و نو آوريهايي تا كنون در فعاليت هاي امور بانوان داشته ايد؟ و در طراحي و برنامه‌ريزي جهت فعاليت‌هاي فرهنگي بانوان چه نكاتي را مد نظر قرار مي‌دهيد؟ همچنين به نظر شما آيا تفاوتي بين كار بانوان و آقايان وجود دارد؟ در صورت وجود اين تفاوت‌ها، آن‌ها را بيان كنيد؟

ما سعي كرده ايم ارتباط تنگاتنگ و بسيار خوبي را با سازمان جوانان و دفتر امور بانوان و خانواده استانداري و حوزه هاي علميه خواهران سطح استان بر قرار كنيم و در ضمن از موسسات غير دولتي و تشكلهاي مردم نهاد جهت همكاري و ارائه فعاليتها در خصوص برگزاري نمايشگاه مد و پوشاك اسلامي بهره ببريم . در ضمن ارتباط و تعامل بيشتر اين افراد با مراكز دولتي و معرفي آنها در جلسات و نشستهاي جمعيت و آشنا شدن اين افراد با ديدگاه هاي فكري اين جمعيت از بهترين فعاليتهايي است كه انجام شده است. بله، از مهمترين تفاوتها فعاليت‌ها و كار با بانوان اين است كه كار با بانوان ظرافتها و لطافتهاي بيشتري را مي طلبد در ضمن با توجه به مسئوليت بزرگ زنان در خانه و خانواده برنامه ريزي جهت برگزاري مراسمات و برنامه‌هاي مختلف بايد منسجم، حساب شده و با توجه به وظيفه خطير بانوان باشد. اگر مي خواهيم در عرصه فرهنگ كارهاي ما نمود بيشتر و اثر گذاري بيشتري داشته باشد، ناچاريم به مسائل فرهنگي و اجتماعي مربوط به بانوان توجه بيشتري كنيم، به هر حال نيمي از جمعيت فعال كشور ما را زنان تشكيل مي‌دهند در ضمن آنها و ظيفه تعليم و تربيت فرزندان جامعه اسلامي را عهده دار هستند.

 

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.